Appi, appi, mida süüa teha?

0
5870

Ma arvan, et selle küsimuse ees on päris mitmed emad-vanaemad ja isad ka. Vanaisade kohta ei tea. 😀 Mõtlesin, et jagan teiega kolme retsepti, millega saab a) igaüks hakkama b) maitsevad hästi c) terve pere saab söönuks d) ise valmistatud ja tervislikud ka.

Poes käisin seekord Ülemiste Rimis – oli asja Ülemistesse ja kodule lähedal ka.

Minu Pepco-st ostetud poekotid. Miljoneid kilosid toitu juba koju vedanud ja peavad väga hästi vastu. Kas te seda teadsite, et Rimist saab reaalselt oma toidukarpidega toitu osta? Minu jaoks oli see positiivne üllatus. Teinekord, kui suurem poodlemine ees, siis kindlasti kasutan juhust, KUI MU hajameelsele ajule muidugi see meelde jääb. Ma olen niigi väga halva mäluga ja rasedusega pole mälust üldse mõtet rääkida. 😀

Lisaks nägin ka poes, et ühekordset kilekotid on ära hinnastatud. Mina isiklikult arvan, et lollidelt tulebki raha ära võtta. Läksime ühe lähedase inimesega vaidlema ka selles osas. Mulle öeldi, et Rimi tahabki raha teenida. Ma pole päris nõus sellega – Sul on ju ise võimalik võtta puu- ja juurviljade oma võrkkott kaasa vms. Ise oled ju rumal ja ei võta, nt mul on poekotid enamus aja autos, et meelest ei läheks kaasa võtta, kui kodunt poodi kiirustan vms. Puhtalt planeerimise asi ja kui sellega hoitakse päris müstiline number kilet kokku, siis minu meelest on see küll väga tore, et need ühekordsed prügikastikandidaadid nüüd tasulised on.

Asun nüüd toidutegemise juurde… või siis mitte. Mainin ära siin ühe toreda Facebook’is tegutseva grupi nimega ‘Tarbime targalt‘, kust saab ka väga palju head infot, kust mida kilevabalt osta ja üleüldse häid poodlemisnippe või retsepte. Inimesed seal grupis on ka väga abivalmid, kui mingi küsimus vajab Sul targemate inimeste kommentaari.

Alustasin seekord magustoidu tegemisest, sest see tuleb panna külma ja saab alles järgmine päev seda nautida. Lihtne ja labane puuviljatarretis. Pakkusin seda näiteks Grimmikooli jõuluistumisel, kõigile maitses! Ja mis peamine, see on kaunis tervislik ka ja võib täitsa süümepiinadevabalt seda mugida.

RETSEPT NR1 MARJAMAGUSTOIT
Vaja läheb:
puuviljad (PS! želatiiniga tarretades ei tohi kasutada: kiivit, ananassi, melonit, papaiat, viigimarja ja guajaavi. Neil on mingi ensüüm, mis ei lase zelatiinil oma tööd teha)
Mina ostsin maasikaid, pirne, apelsine, ploome, mustikaid, viinamarju. Kirsse kahjuks ei leidnud, kuna ilmselgelt pole hooaega, aga muidu kirss sobib ka imeliselt selle sisse, ka aprikoos 🙂
tarretise pulber (PS! Seda saab ka ise teha. želatiin + marjajook. Kuna mul kõik oma arooniasiirupid ja muud isetehtud asjad siin ära joodud, pidin kahjuks lihtsama tee valima ja poest valmis tarretisepulbrit ostma)
vahukoor, et hiljem magustoidule peale panna, aga pole kohustuslik. Niisama on ka ülimaitsev.
ahjuvorm, klaasist

1. Haki puuviljad pigem väikesteks tükkideks. Mu ema teeb pigem suuremate tükkidega, aga mulle meeldib pisematega rohkem, parem lusikaga võtta pärast.
2. Tarretise pulbripakil oli kirjas 0,4 l vett ühe paki kohta, mina tegin vähema veega, 1,6l vee asemel, 1,4l vett, et maitse tummisem oleks. Kuigi juba selle 1,6-ga on tegelikult suhteliselt magus see tarretis + puuviljad annavad maitset juurde. Metsmaasika valisin seetõttu, et mu härra on väga pirtsakas ja kõik maitsed talle ei sobi. Ise oleksin vist apelisini valinud. Õnneks sain apelsini niisama tükkidena tarretise sisse panna – hea tsitruseline maitse!

Minu pätud tulid ka ampsu nuiama. Õnneks ma nägin seda ette ja ostsin kohe rohkem. Kenneti lemmikud on mustikad. Seaks võib süüa end nendest.
Mis teie laste lemmikud on? (silma kukkus siniseks, kui kapiäärt avastama läks)
Poisule ka ikka maasikat ja värki. Koerale ka vitamin4ikuid vaja.

3. Lase vaikselt segul keema minna ja vala seejärel klaasist ahjuvormi, lase veidi aega jahtuda.

Laseme jahtuda…

4. Paneme sisse puuviljad, järjekord pole oluline

Tarretumata tarretisemagustoit
Lihtsalt vaadake, kui ilus! Suvel, kui on kõik marjad ja muud tegelased veel omaaiast võetud… ohhh, jummy! Lapsed kilkavad rõõmust.

5. Pane külma, järgmine hommik on valmis.
6. Tee vahukoor valmis, vähese suhkruga kui sedagi ja Bon Appetit!

Sorri, ma pole mingi suurem asi toidupildistaja, aga vast kärab küll
Värske, maitsev, tervislik!
Testgrupp nii laua taga kui ka laua all kiitsid tulemuse heaks #goals
Käib kõva söömine.. 😀

Suvel on kindlasti seda magustoitu odavam teha, sest puuviljad ja marjad on siis odavamad või siis üldse omaaiasaadustest kokku kraabitud. Samas, teistpidi vaadates peaks ju just sellisel ajal ka ennast vitamiinidega kostitama. Rimis oli päris hea valik ka, ma peaks mainima. Vaarikaid oleks saanud veel valida ja isegi füüsalit müüdi. Lisaks veel, sobib see amps ju nii lastele kui ka suurematele ja nagu piltidelt näha, siis meie pere neljajalgne pole ka teps mitte kurb, et midagi laua alla kukub.

Ps! Veganid peavad vist želatiini asemel agaripulbrit kasutama. Kahjuks sellega pole ma nii hästi kursis, lihtsalt tean, et siis sobiks ka veganitele see magustoit.

RETSEPT NR 2. KÜLM BORŠ – minu vaieldamatu lemmik suvetoit!

Vaja läheb:
500-600g peeti (laiskadele sobib ka purgis ja riivitud valmis marineeritud peet – olen ka sellega teinud, kui isu nii suur ja ei jaksa mökerdada)
2l vett (ma panen tavaliselt tunde järgi tegelikult, kui vedelat suppi tahan jne)
1 värske kurk
4-6 kartulit
100g sibulalauku (ma ei leidnud seda poest ja jätsin ostmata. Siia sobivad tegelikult ükskõik, millised aiaürdid, mida rohkem, seda uhkem!
2-4 muna (ma panen alati pigem rohkem, sest kellele ju muna ei maitseks)
suhkrut (2 supilusikat nt, aga ka maitsejärgi pigem)
soola
söögiäädikat (1-2 korgitäit MAX)
hakitud maitseroheline (petersell, till.. you name it)
keeduvorst
hapukoor või keefir
– mädarõigas valikuliselt(ma ise ei kasuta, aga võib)
– sinep (ka valikuline, ei kasuta ise)
PS! Kui välja jätta loomsed saadused ja asendada mõne muu taimse vastu, siis saab väga edukalt ka veganite varianti valmistada.

Kurki ei läinud 2tk vaja, ühest piisas

1. Koori puhtaks peedid ja riivi ära. Võid ka kuubikuteks või ribadeks lõigata, aga ise soovitan kindlasti riivimist. Keeda väheses vees pehmeks. Keetmise lõpul lisada äädikas ja kogu vesi. Kurna ja jahuta.

2. Samal ajal võiks teises potis muna ja kartul keemisprotseduure nautida. Ja kui need valmis on, siis kuubikuteks lõigata ning potti või suurde klaaskausi põhja ootele panna. Mulle meeldib see klaaskauss, sest nii kena on seda suppi sealt vaadata. Täitsa tola olen, I know..
3. Peet valmis, jahutatud, lisavesi lisatud – kalla peedikompott klaaskaussi kartulitele ja munadele seltsiks. VÕI SIIS võid ka klaaskausi variandi vahele jätta ja kohe kartulid ja munad hoopis peedile seltsi valada.
4. Lisa veel tükeldatud kurk, keeduvorst, sibulalaugud (muud aiaürdid), suhkur, sool, riivitud mädarõigas(kui otsustasid seda ka lisada), sinep ja vala peale jahtunud keeduleem.

mina ns keeduvorsti tükeldamas
Maks&mooritsa keeduvorstiga poseerimas, sest miks ei

5. Sega, pane külma, et täitsa külmaks jahtuks. Enne lauale panemist puista veel peale tilli ja peterselli, kui on soovi. Ma panin nii supi sisse kui ka hiljem supile peale.
6. Supile pane peale hapukoort või keefirit. Ise olen hapukoorega söönud. Hapukoor on suht tähtis asi selle söömise juures, sest see tasakaalustab supi happelisust ja niimoodi maitseb supp õigesti nagu peakski maitsema. Btw, järgmine päev suppi külmast võttes on ta kenasti punaka värvuse pealt lillakamaks läinud, sest äädikas on veidikene peediga sõbrunenud. Maitse läheb sellega seoses aina paremaks!
7. Head isu! Seda on samuti kuumal suvepäeval nii hea süüa, appi! No mulle meeldib muidugi seda kogu aeg süüa… ja ära arva, et maitse kuidagi sooja borši maitsega on, maitse on täiesti teistsugune. Väga värske ja kergelt happeline. Ülihea igatahes. Mulle meeldib külm rohkem, kui soe. Ja lisaks on see toit samamoodi ääretult tervislik!

Praegu on supp veel punakas, hommikuks lillakas. Njomm!
Järgmise päeva lõuna – supp kenasti lillakas. Kõrvale juustukukliviil kurgi ja Valio Viola sulajuustuga. H E A V E N!
See piltide lisamine on siin isu peale ajanud, peabki sööma minema 😀
Testgrupp laua taga ja laua all, mõlemale maitseb taaskord
Mul on selles osas vedanud, et laps ei ole väga suur pirtsuliisu nagu ta isa… 😀

Olen eelnevalt juba mitu korda maininud, et mul on kodus üks väga pirtsakas härra ja seetõttu pean eraldi talle ka toidu tegema, sest mida värskem toit, seda vähem see Andrusele maitseb.

RETSEPT NR 3. Kuramaa hele strooganov (peedisalatiga)
Vaja läheb:
100-150g suitsutatud peekonit (tavaline pakk, mida müüakse poodides, seal vist on 100-150g sees?
500g sealiha
1 suur sibul
1-2 sp nisujahu
1 suur hapukurk või nt kolm väikest ja kui oled suur hapukurgi sõber, siis rohkemgi
3dl kuuma lihapuljongit
150g – 200g hapukoort
soola ja musta pipart maitsestamiseks

1. Lõika peekon väikesteks tükkideks, lõika sealiha ribadeks.

Rimi Mammutipäevade raames leidsin juba maitsestatud sisefilee skidkaga, seetõttu mina soola ja pipart ei kasutanud üldse enam maitsetamisel

2. Haki või viiluta sibul. Mina lasin läbi saumikseriaparaadi, millel on riivimise võimalus, et silmad päris märjaks ei läheks. Pealegi, ei suuda ma ise sibulat nii väikeseks tükeldada, et see härrat ei segaks. Talle meeldib sibul toidu sees, kui see hamba all ei krõpsu ja suuri tükke ei tunne .:D

3. Prae pannil peekon, sealiha ja sibul läbi

4. Sega juurde jahu ja alles seejärel kuum puljong, hauta kuni liha on pehme
5. Lõika kurk ribadeks või väikesteks tükkideks, kuidas meelepärasem on ja lisa hapukoorega koos kastmele
– VAHEPEAL KEEDA/PRAE kartulid/riis/makaronid/tatar kastme juurde.
6. Kuumuta tasasel tulel valmimiseni, maitsesta ja serveeri.

Lõppmaitse meenutab veidi vanakooli vorstikastme maitset. Härra oli väga rahul, tema semu ka ja Kentsu kiitis ka heaks. Lihtne ja maitsev.
Mul jäi veel külmast boršist peeti üle, tegin sellest majoneesiga peedisalati ka. Seda siis mulle ja Kentsule. Küüslauku sisse ei pannud, sest see tekitab raseduse ajal väga hulle kõrvetisi 🙂

Lõpptulemus tuli selline. Isegi kõige pirtsakamatele maitseb.

Mul jäi veel mainimata ostukorvi hind, mis oli 48 eurot. Sellest suure osa läksid maksma puuviljad ja marjad, mis on praegusel ajal päris kallid. Suvel oleks selle võrra odavam, kui marjad saab hoovi pealt kokku korjatud.
Küll aga sain ma selle eest kolm erinevat toitu valmistatud. Suppi saab kindlasti nädal aega süüa ja marjatarretist jätkub ka õige mitmeks päevaks. Kastmed saavad meie peres ainult ruttu otsa, sest kõik söövad seda. Lapsele meeldivad ka kõiksugu kastmesed toidud.

Loodan, et keegi ka katsetab mu retsepte, sest neid on tõesti lihtne teha ja terve pere saab söönuks tervislikult ja isetehtud koduse toidu näol.

Mis on teie pere lemmikretseptid, mida on ka lihtne valmistada?

Previous articleMillal oleks õige aeg loobuda?
Next articleIsolatsioon – mida teha?
Liina. Certified freelance make-up & SFX artist based in Tallinn, Estonia. Hobby photographer ✖️ Fashion lover ✖️travel blogger ✖️ Addicted to reading ✖️ nature junkie ✖️mommy ✖️and.. living life to the fullest.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here